Calculator Winkelwagen0 Account

Boomschors of grind?

Deel dit bericht met anderen via:

Boomschors of grind kunnen allebei als bodembedekker worden gebruikt. Beiden hebben zo hun voordelen en nadelen, daarom worden deze op een rijtje gezet zodat jij makkelijker een keuze kunt maken. Maar eerst de vraag: waarom een bodembedekker? Vroeger werd de grond in de tuin geschoffeld en vaak kaal gelaten, maar dit vergt veel onderhoud. Daarom gebruiken mensen tegenwoordig bodembedekkers, zodat de tuin bijhouden minder werk kost. Hier wordt dus bijvoorbeeld boomschors of grind voor gebruikt. Bodembedekkers gaan onkruid tegen, hebben een vochtregulerende werking, beschermen de grond tegen vorst en houden vervelende beestjes weg. Daarnaast staat boomschors of grind of een andere bodembedekker ook mooi in de tuin.

Voor- en nadelen boomschors of grind

Boomschors of grind worden allebei gebruikt als bodembedekker in de tuin. Allebei hebben zo hun voor- en nadelen, daarom worden die hier op een rijtje gezet. Ontdek welke van de twee bij jou past en bekijk de soorten in het assortiment van 123Natuurproducten.

Boomschors

Boomschors is een enorm populaire bodembedekker. De aardse kleur zorgt ervoor dat de boomschors op een natuurlijke manier kan worden verwerkt in de tuin. Hierdoor oogt je tuin rustiger. Verder biedt het bloemen en planten goede bescherming tegen vorst, waardoor de kans kleiner is dat ze kapot vriezen. Dit betekent weer een bevordering van de biologische activiteit in je tuin. Ook remt het de groei van het onkruid en kan het worden ingezet als valdemping, mocht je een speeltoestel in de tuin hebben staan.

Boomschors heeft twee nadelen. Omdat het een natuurproduct is, dat afkomstig is van een boom, kan het gaan schimmelen. Dit gebeurt alleen als je er geen ondergrond onder legt, zoals een worteldoek. Hiermee voorkom je dat er te veel water bij de schors komt. Ook gaat boomschors niet eeuwig mee: zo’n 5 jaar. Het zal langzaam vergaan in de tuin. Je kunt ervoor kiezen om alles weg te halen en te vernieuwen, of je legt een laag bovenop de oude. Uiteindelijk vormt het rottende boomschors voeding voor de insecten. Als je twijfelt tussen boomschors of grind, dan is dit wel één van de grote verschillen.

Grind

Bij grind denk je misschien niet gelijk aan een bodembedekker en eerder als half verharding, looppad of op de oprit. Toch biedt het vele voordelen als bodembedekker. Grind is namelijk goed waterdoorlatend. Verder werkt het verstevigend en houdt onkruid goed tegen als er een worteldoek onder wordt gelegd. Grind is verkrijgbaar in allerlei soorten sierstenen en daarmee een mooie toevoeging aan de tuin. Ook kun je kiezen voor een speciale kleur en je tuin een heel ander uiterlijk geven. In tegenstelling tot boomschors vergaat grind niet, waardoor je het niet hoeft te vervangen.

Dat grind niet vergaat, betekent niet dat ze even mooi blijven als toen je ze kocht. Zo kan er bij bepaalde soorten grind op den duur kleurverschil gaan optreden. Zonder worteldoek zal grind onkruid niet tegenhouden, dus die aankoopkosten komen er altijd bij op. Verder is het verwijderen van bladeren in de herfst niet heel makkelijk. Als je heel veel grind wilt gebruiken, dan oogt dat minder natuurlijk dan boomschors. Het grote verschil tussen boomschors of grind is dus hoe lang het product meegaat.

Tips voor boomschors of grind in de tuin

Boomschors of grind, de keuze is helemaal aan jou. Je zou ze eventueel ook kunnen combineren. Hier komen nog een aantal tips als je boomschors of grind gaat aanschaffen als bodembedekker. Kies zorgvuldig waar je grind gaat plaatsen, zo voorkom je een vlakke uitstraling. Je kunt ook een bladhark aanschaffen om de bladeren tussen het grind weg te halen. En als laatste: schaf altijd een worteldoek aan, of je nu boomschors of grind kiest.

Deel dit bericht met anderen via: