Calculator Winkelwagen0 Account

De verschillen tussen de soorten haardhout

Deel dit bericht met anderen via:

Haardhout kan van verschillende soorten hout afkomstig zijn. En elke soort heeft natuurlijk weer zijn eigen unieke eigenschappen. Dus welke soort haardhout past het best bij jouw open haard of kachel? Welke soort geeft de meeste warmte af? En welke soort brandt het langst? Wij geven je antwoord op al deze vragen en meer!

Bij 123natuurproducten verkopen we vier soorten haardhout: eiken, berken, beuken en essen. Dit zijn de populairste haardhoutsoorten en daarom worden deze vier hieronder met elkaar vergeleken.

De grootte van je open haard of kachel

Hoe groot je open haard of kachel is bepaalt ook welke haardhoutsoort het meest geschikt is. Voor grote haarden en kachels kun je het best voor eiken of essen haardhout gaan. Die branden lang en geven veel warmte af. Essen hout is daarnaast ook erg geschikt om te gebruiken voor bijvoorbeeld een pizza houtoven, omdat er nagenoeg geen geur aan zit. Heb je een wat kleinere haard of kachel, dan kun je het best voor beuken- of berkenhout kiezen. Al kun je berkenhout ook prima gebruiken als aanmaakhout in een grote haard.

Ontbranding

Hoe snel haardhout ontbrandt ligt aan de dikte van het hout. Van de vier soorten ontbrandt eikenhout het langzaamst en ook bij essenhout en beukenhout zul je even geduld moeten hebben. Berkenhout wijkt hierin af van de rest en ontbrandt juist wel snel. Wil je dus zo snel mogelijk vuur hebben, dan gebruik je berken.

Brandduur

Voordat je haardhout bestelt wil je natuurlijk ook weten welk hout het langs brandt. Gelukkig geldt voor de meeste soorten dat ze lang meegaan, alleen berkenhout is wat vluchtiger. Voor lange winteravonden voor de open haard of eindeloze zomernachten bij een vuurkorf zijn eiken, essen en beukenhout het meest geschikt.

Het vlammenspel

Vuur brengt natuurlijk niet alleen warmte, maar ook sfeer dankzij het vlammenspel. En hoewel je misschien anders zou denken, is er een verschil in vlammenspel per houtsoort. Niet elke soort zorgt voor dezelfde vlammen. Hoewel smaken verschillen wordt over het algemeen het vlammenspel van essenhout als het mooiste gezien en ook berkenhout zorgt voor mooie vlammen. Eikenhout en beukenhout hebben wat minder uitbundige vlammen.

Welk hout is niet geschikt als haardhout?

Bovenstaande soorten zijn prima geschikt als haardhout, mits ze onbewerkt zijn. Heb je bijvoorbeeld hout waar verf of lak op zit, dan is het niet verstandig dit als haardhout te gebruiken vanwege de schadelijke stoffen die in verf en lak zitten. Daarnaast is het ook niet slim om hout van naaldbomen als haardhout te gebruiken. Dit spat namelijk enorm en kan daardoor zorgen voor gevaarlijke situaties. Zorg er ook altijd voor dat je hout goed gedroogd is, dan ontbrandt het sneller en hoef je dus niet eindeloos te wachten tot je een vuurtje hebt.

Tips

Voor nog meer tips met betrekking tot haardhout, bijvoorbeeld over hoe je het hout het best kunt bewaren, welk aanmaakhout het best is of hoeveel je nodig hebt, kun je terecht bij onze klantenservice. Zij helpen je hier graag mee verder! Kijk in de tussentijd vast even naar ons uitgebreide assortiment haardhout.

Deel dit bericht met anderen via: