Calculator Winkelwagen0 Account

Grind bestellen

Deel dit bericht met anderen via:

Grind of split kan een geweldige aanvulling zijn op de buitenruimte rondom je huis. Het biedt niet alleen een decoratieve uitstraling, maar het kan ook functionele voordelen hebben, zoals verbeterde drainage of verminderd onderhoud.

Of je nu een oprit wilt aanleggen, een pad wilt maken of gewoon een mooie buitenruimte wilt creëren, grind en split zijn veelzijdige materialen die aan veel verschillende behoeften kunnen voldoen. In deze moderne tijd waarin duurzaamheid en milieuvriendelijkheid steeds belangrijker worden, kan grind kopen ook een verstandige keuze zijn voor mensen die op zoek zijn naar een ecologische en budgetvriendelijke optie.

In dit artikel zullen we enkele redenen bespreken waarom je grind en/of split zou willen bestellen, en hoe je het beste grind of split kunt kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften.

Navigatie

Waarom grind of split?
Split, Grind en Keien voor oprit en borders
Wat is het nut van een grindmat/anti worteldoek?
Hoeveel split of grind kopen?
Welk formaat grind of split kiezen?
Harde soorten grind

Waarom grind of split?

 1. Decoratie: U kan split of grind gebruiken met een decoratieve functie. Zo kan het worden
  gebruikt om een mooie, natuurlijke uitstraling te creëren in de tuin, op de oprit of op het pad naar de voordeur.

 2. Drainage: Grind of split kan worden gebruikt om de afwatering te verbeteren en te voorkomen dat water zich ophoopt in bepaalde gebieden. Dit is met name nuttig bij gebieden die gevoelig zijn voor overstromingen of wateroverlast.

 3. Onderhoudsarm: Grind en/of split vereist weinig onderhoud en kan een goede keuze zijn voor mensen die geen tijd of zin hebben om regelmatig hun tuin te onderhouden.

 4. Duurzaamheid: Grind en/of split is duurzaam en kan jaren meegaan zonder dat het hoeft te worden vervangen.

 5. Milieuvriendelijk: Grind of split is een milieuvriendelijk alternatief voor beton of asfalt, omdat het minder snel warmte opneemt en regenwater beter doorlaat.

 6. Budgetvriendelijk: Grind of split kan een goedkopere optie zijn dan andere materialen, zoals tegels of klinkers.

Kortom, er zijn veel goede redenen om split, grind of keien te bestellen, afhankelijk van je specifieke behoeften en wensen. Het is raadzaam om een specialist te raadplegen om te bepalen welk type grind of split het beste geschikt is voor jouw situatie.

Split, Grind en Keien voor oprit en borders

Split, grind en keien worden vaak gebruikt voor opritten en borders omdat ze een aantal voordelen bieden ten opzichte van andere materialen.

Grind en split is sterk

Ten eerste zijn split, grind en keien duurzaam en sterk genoeg om het gewicht van auto’s en andere voertuigen te dragen, waardoor ze een ideale keuze zijn voor opritten. Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en slijtage, en kunnen jarenlang meegaan zonder te breken of te vervormen.

Onderhoudsarm

Ten tweede zijn split, grind en keien onderhoudsarm. Ze hoeven niet regelmatig te worden schoongemaakt of onderhouden, waardoor ze ideaal zijn voor mensen die geen tijd hebben om te besteden aan het onderhoud van hun tuin.

Het is decoratief

Ten derde bieden split, grind en keien een decoratieve uitstraling en kunnen ze worden gebruikt om een uniek ontwerp te creëren dat past bij de stijl van jouw huis. Er zijn tal van kleuren, maten en vormen beschikbaar, zodat je de juiste keuze kunt maken voor jouw specifieke behoeften en smaak.

Duurzaam

Tot slot zijn split, grind en keien milieuvriendelijke opties. Ze zijn natuurlijk en duurzaam en hebben een lage impact op het milieu in vergelijking met andere materialen, zoals beton of asfalt.

Wat is het nut van een grindmat/anti worteldoek?

Als je van plan bent om grind/split aan te leggen, dan is een grindmat of anti-worteldoek een handig hulpmiddel. Het biedt namelijk verschillende voordelen. Zo verbetert het de stabiliteit van het grind of split, waardoor het niet wegzakt en de ondergrond niet zichtbaar wordt. Dit zorgt voor een mooi, egaal oppervlak dat bovendien makkelijk te onderhouden is. Daarnaast voorkomt een anti-worteldoek ook de groei van onkruid, wat je veel tijd en moeite bespaart. Tot slot verbetert een grindmat of anti-worteldoek de drainage van het grind en/of split, omdat het split niet tussen het grond kan zakken en verdicht. Hierdoor kan regenwater gemakkelijker worden afgevoerd en worden plassen op de oprit of het tuinpad worden voorkomen.

Hoeveel split of grind kopen?

Gebruik onze rekentool, of volg het volgende stappenplan:

Toelichting berekening hoeveelheid grind en split

De hoeveelheid split of grind die je moet kopen, hangt af van de oppervlakte die je wilt bedekken en de gewenste laagdikte. Om te bepalen hoeveel grind je precies nodig hebt, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Meet de lengte en breedte van het oppervlak dat je wilt bedekken.

 2. Vermenigvuldig de lengte met de breedte om de oppervlakte te berekenen.

 3. Bepaal de gewenste laagdikte van het split of grind (bijvoorbeeld 5 cm).

 4. Vermenigvuldig de oppervlakte met de gewenste laagdikte om het volume te berekenen.

(de volgende stap is bij ons niet nodig, omdat we alles ook aangeven in volumes)

 • Deel het volume door de bulkdichtheid van het split of grind om het benodigde gewicht te berekenen.

De bulkdichtheid van split of grind is meestal 1,6 ton per kubieke meter. Dus als je bijvoorbeeld een oprit hebt van 10 meter lang en 5 meter breed, en je wilt een laagdikte van 5 cm, dan heb je ongeveer 2,5 kubieke meter (10 x 5 x 0,05) nodig. Het benodigde gewicht is dan ongeveer 4 ton (2,5 x 1,6). Het is altijd verstandig om iets meer split of grind te kopen dan je nodig hebt, zodat je zeker genoeg hebt om het oppervlak

Welk formaat grind of split kiezen?

Bij het kiezen van het formaat van het grind en split zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden.

Toepassing

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de toepassing ervan. Grind en split is namelijk verkrijgbaar in verschillende formaten. Voor een oprit of parkeerplaats kunt u het beste grind of split kopen met een grover formaat (8-16 mm), omdat dit beter beloopbaar en berijdbaar is. Het grind komt zo ook niet tussen de banden van de auto. Maar past nog wel goed in de rasters die juist belangrijk zijn voor stabiliteit in de oprit. Voor een terras of looppad kan een fijner formaat worden gekozen (4-11 mm). Borders of andere niet te betreden vlaktes kunnen prima met grovere soort grind (16-32 mm).

Ondergrond

Ten tweede moet er ook rekening worden gehouden met de ondergrond waarop het grind/split komt te liggen. Bij een zachte ondergrond is het beter om te kiezen voor een grover formaat, omdat dit meer stabiliteit biedt. Het zakt dan mindersnel weg in de grond.

Populaire formaten

Populaire formaten voor grind variëren van 4 tot 16 millimeter. Split vaak verkrijgbaar is in formaten tussen de 8 en 32 millimeter. Het is dus belangrijk om goed te kijken naar de toepassing, stijl en ondergrond om het juiste formaat te kiezen.

Harde soorten grind

Harde grind en split zijn gesteenten die een hoge hardheid hebben en daardoor duurzaam zijn voor gebruik in bijvoorbeeld opritten, paden en andere bestratingstoepassingen. Hieronder vind je enkele voorbeelden van harde soorten grind en split:

 • Basalt: Basalt is een vulkanisch gesteente met een donkere kleur en een hoge hardheid. Het wordt veel gebruikt als verhardingsmateriaal voor opritten, parkeerplaatsen en wandelpaden. Vandaar ook de benaming: basalt split.
 • Graniet: Graniet is een stollingsgesteente dat bestaat uit kristallen en een hoge hardheid heeft. Dit soort grind is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt veel gebruikt als verhardingsmateriaal voor opritten, terrassen en andere bestratingstoepassingen. Vaak voorkomende soort is Schots graniet.
 • Kwartsiet: Kwartsiet is een metamorf gesteente dat ontstaat uit zandsteen en een hoge hardheid heeft. Het is verkrijgbaar in verschillende kleuren en wordt veel gebruikt als verhardingsmateriaal voor opritten, paden en terrassen.
 • Dolomiet: Dolomiet is een sedimentair gesteente met een hoge hardheid en een lichte kleur. Het wordt veel gebruikt als verhardingsmateriaal voor opritten en wandelpaden.
  Denk hierbij aan Ardenner split.

  Harde soorten grind en split hebben een lange levensduur en zijn geschikt voor intensief gebruik. Bekijk hier ons complete assortiment met alle verschillende soorten grind en split.

  Deel dit bericht met anderen via:

  Blijf op de hoogte

  Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.

  Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze
  privacyverklaring. Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.