Calculator Winkelwagen0 Account

Hoeveel boomschors heb je per m² nodig?

Deel dit bericht met anderen via:

Boomschors gebruiken in de tuin biedt vele voordelen: het maakt je tuin mooier, voorkomt dat er onkruid gaat groeien, houdt de katten weg en het houdt de ondergrond langer gezond. Misschien ken je het wel van speeltuinen. Boomschors kan namelijk ook dienen als valdemping voor bijvoorbeeld spelende kinderen. Het is ontzettend populair in Nederland en misschien ben jij ook wel op zoek naar boomschors voor in je tuin. De grote vraag is: hoeveel boomschors heb je per m² nodig?

Dit is boomschors

Boomschors wordt gemaakt van de schors van bomen. Het ontstaat als de bast van een boom begint af te sterven. De bast is de buitenste laag van een boom en doordat de boom groeit, groeit de bast als het ware uit zijn jas. Hierbij sterft de gebarsten buitenste laag af, maar blijft die wel zitten: dat is de boomschors. Op de boom werkt het als een beschermlaag tegen bijvoorbeeld insecten en in jouw tuin heeft het eigenlijk dezelfde functie. Boomschors is verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Het soort boom waar de boomschors vanaf komt, bepaalt de prijs, kwaliteit en levensduur van het materiaal.

Soorten boomschors

Bij 123Natuurproducten worden er twee soorten boomschors verkocht: de Franse boomschors en de Dennenschors. De Franse boomschors is over het algemeen duurzaam natuurlijk materiaal dat ongeveer vijf tot zeven jaar meegaat, afhankelijk waar je het in je tuin neerlegt. Bij 123Natuurproducten worden er twee soorten verkocht: basic en premium. De eerste soort is vaak donkerbruin getint en zorgt in warme periodes ervoor dat de grond niet uitdroogt en gaat onkruid tegen. In de koudere periodes zorgt de boomschors ervoor dat de planten niet beschadigen bij vorst. De premiumversie is doorgaans roodbruin en heeft grove groeven in de schors. Het is afkomstig van de pijnboom uit landen rondom de Middellandse Zee. Het heeft vrijwel dezelfde functie als de basic, maar wordt vaker gebruikt voor borders in tuinen, wandelpaden en voor bloembakken.

Het tweede soort is de Dennenschors. Dit materiaal is afkomstig van sparren en lorken uit onder andere België en Duitsland. Dennenschors gaat iets minder lang mee dan de Franse boomschors. De reden hiervoor is de fijne structuur van het materiaal.

Berekening hoeveel boomschors per m²

Als je hebt besloten dat je boomschors wilt gaan gebruiken, is het belangrijk om te weten hoeveel je precies nodig hebt.

Hoeveel boomschors per m2 hangt af van meerdere redenen.
Hoe dik de laag boomschors moet zijn is afhankelijk van waar je het wilt gebruiken. De minimale dikte van een laag is vijf centimeter. Vanaf die dikte krijg je een gesloten laag, maar deze is bijvoorbeeld niet geschikt als looppad of bij een speeltoestel. In dat geval is tien centimeter de gewenste dikte. Met een laag van tien centimeter kun je de benodigde hoeveelheid eenvoudig bereken door de oppervlakte in vierkante meters te vermenigvuldigen met 0,1 om te weten hoeveel kuub je nodig hebt. Bij een laag van acht centimeter, vermenigvuldig je de oppervlakte met 0,08. Weet je niet hoeveel boomschors nodig is? Neem gerust contact op met 123Natuurproducten en wij helpen je graag verder.

Voor hoeveel houtsnippers per m2 je nodig bent kan je de houtsnippers hier bereken.

Deel dit bericht met anderen via: