Calculator Winkelwagen0 Account

Hoeveel is een kuub?

Deel dit bericht met anderen via:

Voor talloze voorwerpen en materialen wordt er gemeten in kubieke meters, oftewel een kuub. Maar hoeveel is nou 1 kuub? En zit er bijvoorbeeld een verschil tussen een kuub hout en een kuub stenen? In deze blog geven we je antwoord op deze vragen!

Wat is 1 kuub?

Een kuub is één kubieke meter, wat inhoudt dat het 1 meter lang, 1 meter breed en 1 meter hoog is. Omdat het om drie maten gaat wordt een kubieke meter aangeduid met ‘m3’, je ziet het dus op meerdere manieren terugkomen, als kuub, als kubieke meter of als m3. Het wordt voornamelijk gebruikt voor materialen als hout, zand en stenen, waarbij er verschil zit in het gewicht per los stuk hout of losse steen of de samenstelling van het zand. Het gewicht van een kubieke meter kan daarbij dus afwijken, maar de omvang is hetzelfde. Daarnaast wordt het ook gebruikt om gas te meten, dat gaat dus ook in kubieke meters.

Het verschil tussen materialen

Een kuub zand is dus niet hetzelfde als een kuub hout. Het gewicht tussen beiden zal sterk verschillen natuurlijk. Een kuub van verschillende materialen valt dus niet met elkaar te vergelijken. Niet alleen de samenstelling en het gewicht verschilt, er zit ook een verschil tussen de manier waarop het verpakt kan worden. Zand valt redelijk specifiek in een kuub te passen, omdat er weinig tot geen ruimte tussen zit. Maar bij hout past het niet allemaal precies in elkaar en er zit dus luchtruimte tussen verschillende blokken hout.

Een kuub of een stere

Vanwege die luchtruimte bij hout wordt er ook wel eens een andere eenheid gebruikt voor het totaalvolume: de stere of stère. Deze eenheid richt zich puur op de ruimte waarin het verpakt zit: dus een kist van 1 x 1 x 1 meter vol met hout is gelijk aan 1 stere, ongeacht de ruimte tussen de stukken hout. Een kubieke meter hout wordt in dat geval gezien als 1 massief stuk hout van 1 bij 1 bij 1. Omdat dit zelden het geval is kun je ervan uitgaan dat een kubieke meter hout eigenlijk een stere is.

Binnen een stere wordt vervolgens nog wel onderscheid gemaakt tussen een vaste stere, een gestapelde stere en een losse stere. Een vaste stere is volledig gevuld met hout en heeft nagenoeg geen luchtruimte tussen de blokken hout. Een gestapelde stere bevat op elkaar gestapelde stukken hout, met luchtruimte ertussen en een losse stere bevat hout dat willekeurig in een kubieke meter gestort is.

Standaard verpakkingen

Meestal als je een kubieke meter van een bepaald materiaal bestelt, dan wordt dit verpakt in een big bag of in een kist. Die kunnen namelijk makkelijk gemaakt en gevuld worden in de juiste afmetingen. Als je hulp nodig hebt bij het berekenen van de juiste hoeveelheid, dan kun je gerust even contact met ons opnemen. We helpen je graag verder!

Deel dit bericht met anderen via:

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.

Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze
privacyverklaring. Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.