Calculator Winkelwagen0 Account

Waarom gebruik je mulch in de moestuin?

Deel dit bericht met anderen via:

Wat is mulch?

Mulch is gemaakt van versnipperd organisch materiaal. Hierbij kan je denken aan houtsnippers, zaagsel, boomschors, gras, bladeren of stro.

Waarvoor gebruik je mulch in de moestuin?

Mulch gebruik je voor het afdekken van de grond rondom planten. Een mulchlaag kan helpen planten gezond te houden, de grond luchtig te maken door wormen en andere organismen in je grond te krijgen en om onkruid te doden. Met een mulchlaag zorg je voor voor een verbetering van je grond waardoor je de bodemkwaliteit verbeterd.

Mulch is niet alleen mooi voor het oog. Het helpt de grond te beschermen tegen erosie en voorkomt dat onkruid door het oppervlak van de grond groeit of wortels tot in de stengel van de plant bereikt. Daarnaast verhoogt het de vruchtbaarheid door de grond te verrijken met voedingsstoffen uit de mulch zelf.

Een mulchlaag helpt ook tegen weersinvloeden. De mulchaag heeft een isolerende werking en beschermt hierdoorde grond tegen warm of koud weer en uitdroging door hevige wind. Vorst zal hierdoor minder snel de grond in trekken wat ten goede komt voor je moestuin. 

Houtmulch

Houtmulch is een soort organische mulch die dient als bodem supplement, dat helpt om kleigrond af te breken. Het helpt ook om onkruidgroei te onderdrukken, water vast te houden en voedingsstoffen toe te voegen.

Houtmulch is gemaakt van versnipperd hout en schors. Het is er in verschillende vormen, afhankelijk van het type hout dat wordt gebruikt.

Het meest gebruikelijke gebruik van houtmulch is voor bloembedden en struiken. Toch kan je het ook in tuinen worden gebruiken als je de kwaliteit van de grond wilt verbeteren.

Houtmulch is een veelzijdige en duurzame bodemverbeteraar. Mulch wordt gemaakt van de delen van planten of bomen die niet voor andere doeleinden worden gebruikt en wordt op het bodemoppervlak aangebracht. Wanneer houtmulch wordt gecomposteerd, helpt het de structuur en gezondheid van de bodem te verbeteren door:

  • Verbetering van het vocht niveau
  • Vermindering van de behoefte aan kunstmest
  • Een gezonde omgeving aanmoedigen voor regenwormen, schimmels en andere voedselminnende beestjes

Voordelen en nadelen van zelf mulch maken

Van tuinafval kan je prima zelf mulch maken. Hoe fijner je het organische materiaal maakt hoe sneller je het kan verwerken in de mulchlaag.  

Let alleen wel op! Er zitten ook nadelen aan een mulchlaag in de moestuin. Teveel mulch in trekt ongedierte aan zoals slakken, muizen. Aangezien je deze niet in je moestuin wilt hebben moet je zeker keukenafval niet verwerking in je mulchlaag. Ook wil je geen onkruid verwerkt hebben in je mulchlaag. Onkruid kan wortel gaan groeien en daarmee de groei beperken van je moestuin groenten. 

Keukenafval en onkruid kan je wel eerst omzetten in compost op een aparte locatie.

Deel dit bericht met anderen via: