Calculator Winkelwagen0 Account

Tips voor het bewaren van haardhout

Deel dit bericht met anderen via:

Brandhout goed opslaan is erg belangrijk. Zo voorkom je schimmelvorming en zorg je ervoor dat de kwaliteit van het hout lang hoog blijft. Het brandhout zal ook efficiënter branden. Hieronder bespreken we vijf nuttige tips voor de beste manier om je brandhout op te slaan.

Een droge plek

Vochtarme ruimtes zijn ideaal voor de opslag van brandhout, want van vocht komt schimmel. Dit belemmerd brandbaarheid. De garage is vaak een populaire plek door de geïsoleerde, droge omgeving. Een afdakje in de tuin is nog beter. De zon en de wind kunnen het hout dan drogen.

Buitenopslag

Buiten is de perfecte opslagplek voor meeste houtsoorten. In een aantal gevallen moet het hout heel droog zijn (natuurlijke vochtigheidsgraad < 20%). Dan is buiten niet ideaal, omdat het hout van zichzelf al droog is. Gemiddeld heeft gekapt hout een vochtigheidsgraad van rondom de 50%. Dit komt door het sap in de boom. Het duurt lang voordat de stam helemaal is afgestorven, soms wel 1 tot 2 jaar. Daarom is een dichte ruimte niet geschikt voor vochtig hout, vanwege het hoge vochtgehalte, wat schimmel veroorzaakt. De buiten lucht en warmte van de zon zullen dit hout het beste drogen.

Bescherm het tegen de elementen

Regen, hagel en sneeuw zijn funest voor haardhout. Maak uw opslag zo dat het hout hier geen last van heeft. Denk aan doeken, een opening uit de wind of een overkapping. Zolang het maar niet op het hout komt.

Los van de bodem

Bewaar het hout altijd boven de grond, het liefst 10 cm. Hierdoor kan water minder goed vanuit de bodem in het hout trekken. U kunt het neerleggen op een pallet of op wat planken. Plaats het nooit op zand of stenen.

Stapel niet te diep

Probeer het hout in de breedte te stapelen. Zo kan de wind beter door het hout waaien, en zo het droogproces versnellen. En je kan het beste 2 lagen achter elkaar stapelen kan, maar niet meer. Anders komt de wind er niet meer goed doorheen.

Deel dit bericht met anderen via:

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.

Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze privacyverklaring.
Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.

    Inschrijven nieuwsbrief