Calculator Winkelwagen0 Account

Wat is goed haardhout?

Deel dit bericht met anderen via:

Als je een open haard of een kachel hebt kun je er niet zomaar elke soort hout ingooien. Er zijn specifieke soorten die geschikt zijn om als haardhout te gebruiken. In deze blog lichten we de beste haardhoutsoorten uit en geven we nog wat extra tips en informatie. Handig dus als je net een nieuwe open haard of kachel hebt! Ben je nog opzoek naar een tuinhaard? Koop hier je tuinhaard voordelig.

De beste soorten

De beste soorten haardhout zijn eiken, beuken en essen. Deze soorten branden lang en geven veel warmte af. Met andere woorden: precies wat je zoekt voor je kachel of open haard. Daarnaast heb je ook nog berkenhout, dat wat minder lang brandt, maar wel erg schoon is. Bovendien is deze soort erg geschikt als aanmaakhout, dus in combinatie met een van de bovengenoemde soorten.

Eikenhout

Eikenhout staat bekend om de lange brandduur en is daarmee geschikt voor grote kachels en haarden. Het is de meest populaire haardhoutsoort en dat is niet voor niets. Naast dat het lang brandt geeft het ook een fijne geur af en heeft het een relatief schone verbranding. Houd er wel rekening mee dat het lang duurt voor eikenhout goed brandt, begin dus op tijd met stoken en gebruik aanmaakhout.

Beukenhout

Beukenhout is hard haardhout en zorgt voor langdurige vlammen en warmte. Het komt net als eikenhout wat langzaam op gang, maar dan kun je daarna ook genieten van prachtig vlammenspel. Voordeel van beukenhout is dat het niet spat en dat het bovendien weinig aanslag achterlaat op bijvoorbeeld je kachelpijp. Je kunt beukenhout ook prima buiten bewaren, mits je het maar drooghoudt.

Essenhout

Essenhout zit qua hardheid tussen eiken en beuken in. Het is een perfecte houtsoort om mee te stoken, omdat het lang brandt en een laag vochtigheidsgehalte heeft. Essenhout hoeft daarom minder lang gedroogd te worden. essenhout is stevig en wordt dan ook niet alleen als haardhout gebruikt, maar is ook vaak terug te vinden in meubels.

Berkenhout

Berkenhout is dus een wat lichtere houtsoort dan de andere haardhoutsoorten. Hierdoor is het ideaal om te combineren met harder haardhout. BerkenhoutBerkenhout fungeert dan als aanmaakhout en zorgt ervoor dat het vuurtje uiteindelijk gaat branden, waarna de hardere soort het overneemt. Voor een kleine kachel of een kleine haard kan het ook voldoende zijn om alleen berkenhout te gebruiken. Bijkomend voordeel is dat het een schone verbranding heeft en dus ook niet veel rotzooi zal achterlaten.

Ovengedroogd of natuurgedroogd

Haardhout kan op twee manieren gedroogd worden in speciale ovenkamers of in de buitenlucht. In een ovenkamer wordt het proces versneld en heb je geen last van de weersinvloeden. In de natuur drogen duurt een stukje langer en je bent dus afhankelijk van het weer. Bovendien kun je minder goed inschatten wat de vochtigheidsgraad is en zal deze sowieso vaak hoger liggen dan bij ovengedroogd hout.

Conclusie

De conclusie is dat er meerdere goede soorten haardhout zijn, het hangt af van de grootte van je kachel of haard en wat je ervan verwacht. Wil je een lange avond genieten van het vuur, dan heb je andere soorten nodig dan voor een vuurkorfje in de zomer. Neem gerust contact met ons op als je vragen hebt over de juiste soort voor jou.

Deel dit bericht met anderen via:

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.

Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze privacyverklaring.
Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.

    Inschrijven nieuwsbrief