Calculator Winkelwagen0 Account

Wat is het verschil tussen potgrond en teelaarde?

Deel dit bericht met anderen via:

Voor veel tuinders is het kopen en aanplanten van nieuwe planten een hoogtepunt van het jaar. Maar voor het planten is de grond als basis erg belangrijk. De soort plant, en de plaats die deze krijgt in je tuin geeft de doorslag in de keuze tussen potgrond of teelaarde. Maar waar zit nou eigenlijk het verschil? In dit artikel leggen we dit je uit en vertellen we je wanneer welke soort moet gebruiken.

Waar bestaat potgrond uit?

Potgrond bestaat uit een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. Als basis wordt turf of kokos gebruikt; de basis wordt bij potgrond meestal gemengd met meststof, boomschors, kokos, kalk en compost. Voor het aanplanten in plantenbakken of potten is potgrond ideaal. Potgrond kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De samenstelling van potgrond zorgt voor een goede retentie van lucht en vocht. Hierdoor kunnen planten zich goed wortelen en snel groeien. Gemiddeld zit er in potgrond genoeg meststof voor een aantal maanden voeding voor de plant. Dit verschilt per samenstelling.

Waar bestaat teelaarde uit?

Teelaarde, ook wel bekend als zwarte aarde, bruine aarde, of zwarte grond, is een veelzijdige grondsoort die geschikt is voor uw tuin, borders en andere oppervlakken die u wilt verhogen. Het voldoet aan specifieke eigenschappen om optimaal te dienen als groeimedium voor planten. Teelaarde is onbemest, ongemengd en vrij van puin. Bovendien heeft het uitstekende waterdoorlatende eigenschappen en bevat het nauwelijks overblijvende onkruiden.

Deze grondsoort, die ook tuinaarde, zwart zand en zwarte grond wordt genoemd, bestaat voornamelijk uit zand en organische stoffen. Organische deeltjes omvatten alles wat ooit in de aarde heeft geleefd, zoals planten en kleine organismen. Teelaarde is van nature een vrij zware, onbemeste grond en bevat weinig voedingsstoffen. Bovendien heeft teelaarde een lage pH-waarde, wat betekent dat deze grond zuur is.

Wanneer gebruik ik potgrond of teelaarde?

Potgrond is de perfecte keuze voor het starten van zaden en het kweken van jonge planten. Hij is ontworpen om licht en luchtig te zijn, zodat hij goed draineert en niet te veel water vasthoudt, wat wortelrot kan veroorzaken. Als u kamerplanten of andere gevestigde planten gaat verplanten, helpt potgrond ook om de verhuizing te overleven.

Teelaarde wordt vaak gebruikt om de grond op te hogen bij het aanleggen van een gazon en voor het verhogen van bloemperken. Het is echter belangrijk op te merken dat teelaarde niet geschikt is voor het (ver)potten van de meeste planten, omdat het weinig voedingsstoffen bevat. Alleen zuurminnende planten zoals Rododendron en Hortensia’s gedijen goed in teelaarde.

Voor het mengen van grond in de tuin gebruikt men vaak teelaarde. Voor het ophogen of aanvullen van tuingrond gebruikt men vaak teelaarde, maar u kunt er ook een gazon mee verzorgen. De lichte, loskorrelige structuur van teelaarde zorgt voor een luchtig gazon. Hierover kunt u prima lopen of kinderen in laten spelen. Als u een zwaardere, vettere, grondsoort gebruikt verdicht de bodem van het gras en gaat het zuurstofgehalte van de grond naar beneden. Dit heeft als effect dat uw gazon gele plekken krijgt en dor wordt.

Hoe meng je teelaarde?

Met een Cultivator of een hark maakt u de teelaarde los. Verdeel de teelaarde over de los geharkte grond en meng dit door elkaar. Tip: U kunt wat extra compost of molmmest door de teelaarde mengen voor een nog beter groeistructuur. Als u liever niet zelf met mest wilt mengen, is er ook verijkte teelaarde verkrijgbaar. Dat scheelt u weer tijd.

Deel dit bericht met anderen via: