Wat is het verschil tussen potgrond en teelaarde?

Voor veel tuinders is het kopen en aanplanten van nieuwe planten een hoogtepunt van het jaar. Maar voor het planten is de grond als basis erg belangrijk. De soort plant, en de plaats die deze krijgt in je tuin geeft de doorslag in de keuze tussen potgrond of teelaarde. Maar waar zit nou eigenlijk het verschil? In dit artikel leggen we dit je uit en vertellen we je wanneer welke soort moet gebruiken.
Waar bestaat potgrond uit?
Potgrond bestaat uit een mengsel van verschillende natuurlijke grondstoffen. Als basis wordt turf of kokos gebruikt; de basis wordt bij potgrond meestal gemengd met meststof, boomschors, kokos, kalk en compost. Voor het aanplanten in plantenbakken of potten is potgrond ideaal. Potgrond kan zowel binnen als buiten worden gebruikt. De samenstelling van potgrond zorgt voor een goede retentie van lucht en vocht. Hierdoor kunnen planten zich goed wortelen en snel groeien. Gemiddeld zit er in potgrond genoeg meststof voor een aantal maanden voeding voor de plant. Dit verschilt per samenstelling.
Waar bestaat teelaarde uit?
Vaak is teelaarde is een combinatie van; tuinturf, een doorvroren zwartveen wat vooral in Duitsland gevonden wordt en compost. Het zorgt voor veel organisch materiaal in de grond, maar bevat relatief weinig poriën. Teelaarde is zuur door de aanwezigheid van organisch materiaal. Organische materialen zoals dode bladeren en ander plantaardig materiaal breken af in zuren wanneer ze aan zuurstof worden blootgesteld. Dit betekent dat tuingrond altijd zuur zal zijn, zelfs als hij met kalk is behandeld. Planten met een voorkeur voor een zure bodem groeien beter in teelaarde. Teelaarde weegt meer dan potgrond, en wordt gebruikt voor bodem bemesting en verbetering van de structuur van de grond.
Wanneer gebruik ik potgrond of teelaarde?
Potgrond is de perfecte keuze voor het starten van zaden en het kweken van jonge planten. Hij is ontworpen om licht en luchtig te zijn, zodat hij goed draineert en niet te veel water vasthoudt, wat wortelrot kan veroorzaken. Als u kamerplanten of andere gevestigde planten gaat verplanten, helpt potgrond ook om de verhuizing te overleven.
Teelaarde is een betere keuze voor gevestigde planten die al diepe wortels hebben. Teelaarde is zwaar en dicht, dus het houdt veel voedingsstoffen en vocht vast, maar het heeft ook de neiging om gemakkelijk te verdichten, waardoor planten er moeilijk doorheen kunnen groeien.
Voor het mengen van grond in de tuin gebruikt men vaak teelaarde. Voor het ophogen of aanvullen van tuingrond gebruikt men vaak teelaarde, maar u kunt er ook een gazon mee verzorgen. De lichte, loskorrelige structuur van teelaarde zorgt voor een luchtig gazon. Hierover kunt u prima lopen of kinderen in laten spelen. Als u een zwaardere, vettere, grondsoort gebruikt verdicht de bodem van het gras en gaat het zuurstofgehalte van de grond naar beneden. Dit heeft als effect dat uw gazon gele plekken krijgt en dor wordt.
Hoe meng je teelaarde?
Met een Cultivator of een hark maakt u de teelaarde los. Verdeel de teelaarde over de los geharkte grond en meng dit door elkaar. Tip: U kunt wat extra compost of molmmest door de teelaarde mengen voor een nog beter groeistructuur. Als u liever niet zelf met mest wilt mengen, is er ook verijkte teelaarde verkrijgbaar. Dat scheelt u weer tijd.