Calculator Winkelwagen1 Account
Tuin Bedekking 123natuurproducten

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Home / Tuin Bedekking / Boomschors

Boomschors

Ben je op zoek naar een duurzame en esthetisch aantrekkelijke oplossing voor je tuin? Dan is boomschors de perfecte keuze voor jou. In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over boomschors kopen, inclusief de voordelen van verschillende soorten boomschors zoals franse boomschors en dennenschors.

Waarom Boomschors kopen?

Boomschors is niet alleen een natuurlijk en duurzaam materiaal, maar het biedt ook tal van voordelen voor je tuin. Het helpt bij het behouden van bodemvocht, het voorkomen van onkruidgroei en het verbeteren van de bodemstructuur. Wil je de uitgebreide variant? Lees hier over het belang van boomschors in je tuin.

De voordelen van gebruik in de tuin

Boomschors is een veel voorkomende tuin bedekking in de tuin. Je kunt het in de tuin gebruiken voor het aanleggen van een terras of looppad. Boomschors wordt hoofdzakelijk gebruikt in de tuin als bodembedekker tussen de perken. Het is dus prima te gebruiken als decoratie, maar het heeft nog meer voordelen:

  • Het houdt onkruid tegen
  • De grond droogt minder snel uit
  • Het activeert op het bodemleven en de bodemstructuur

Boomschors tegen onkruid

Boomschors wordt veel gebruikt om onkruid in borders tegen te gaan. Met name in een fijne fractie is het daar erg geschikt voor. Hoe fijner de schors, hoe minder licht en lucht het doorlaat. Dit houdt in dat onkruid zich maar moeilijk zal kunnen ontwikkelen. Ideaal dus, maar let wel op dat fijne fractie boomschors iets minder lang meegaat dan schors met een fractie van 20-40mm. Ook dit type werkt overigens prima tegen onkruid, als je een iets dikkere laag aanhoudt van zo’n 10cm.

Dennenschors is ook zeer effectief tegen onkruid in de tuin. Dit omdat deze een veel plattere structuur heeft dan de franse boomschors. Dennenschors wordt naast het gebruik tegen onkruid ook veel gebruikt om te de grond te bedekken.

De grond droogt minder snel uit

Nu het klimaat in Nederland steeds droger wordt is een goede waterhuishouding in je tuin van groot belang. Al het regenwater dat valt moet je ten volle benutten en boomschors helpt daarbij! Als er regen valt, of als je sproeit zal het water langzaam door de laag heen naar de bodem zakken. De schors laat weinig zonlicht door, dus het water dat er doorheen loopt zal ook minder snel verdampen en dus bewaard blijven voor de grond. De grond neemt het vervolgens op en zorgt ervoor dat het als het ware gedistribueerd wordt naar je planten, bloemen en andere begroeiing. Teveel water kan natuurlijk ook een negatief effect hebben op je tuin en ook daar helpt boomschors bij. Doordat je een stevige bovenlaag hebt in je tuin zal de grond daaronder ook niet wegspoelen bij hevige regenval. Alles blijft dus grotendeels op zijn plaats.

Isolatie en bescherming tegen vorst

Boomschors heeft een isolerende werking en vormt daarom een goede bescherming tegen vorst. Gebruik je het dus als onderlaag op een plek waar je ook planten en bloemen hebt groeien? Dan zijn ze in de winter goed beschermd. De laag zorgt er namelijk voor dat warmte nog enigszins vast wordt gehouden, maar laat vooral de kou buiten.

Boomschors activeert op het bodemleven en de bodemstructuur

Een van de minder bekende, maar zeer belangrijke voordelen van het gebruik van boomschors als tuinbedekking is de positieve impact op het bodemleven en de bodemstructuur. Het is een organisch materiaal dat geleidelijk afbreekt en voedingsstoffen aan de bodem toevoegt. Dit stimuleert de activiteit van nuttige micro-organismen zoals bacteriën en schimmels, die bijdragen aan een gezonde bodem.

Bodemleven

De aanwezigheid van boomschors creëert een gunstige omgeving voor wormen en andere nuttige bodemorganismen. Deze organismen spelen een cruciale rol in het omzetten van organisch materiaal in voedingsstoffen die door planten kunnen worden opgenomen.

Bodemstructuur

Naast het activeren van het bodemleven, helpt het ook bij het verbeteren van de bodemstructuur. Het organische materiaal verbetert de waterretentie en drainage, waardoor de bodem minder vatbaar is voor erosie.

Duurzaamheid

Voor de milieubewuste tuinier is schors een uitstekende keuze. Het is een hernieuwbaar materiaal dat helpt bij het verminderen van je ecologische voetafdruk.

Esthetiek

Naast de bovengenoemde functionele voordelen, voegt schors ook een esthetische waarde toe aan je tuin. Het biedt een natuurlijke en rustieke uitstraling die goed past bij verschillende tuinstijlen.

Verschillende Soorten Boomschors

Er zijn verschillende soorten beschikbaar, elk met hun eigen unieke eigenschappen en voordelen. Zoals franse boomschors en dennenschors.

Franse Boomschors

Franse boomschors is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid en rijke kleur. Het is een soort boomschors dat is ideaal voor paden en decoratieve tuinbedden.

Dennenschors

Dennenschors is een andere uitstekende optie, vooral bekend om zijn vermogen om water vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Hoeveel Boomschors Heb Je Nodig?

Het is belangrijk om te weten hoeveel boomschors je per m² nodig hebt om je tuin effectief te bedekken. Dit hangt af van verschillende factoren zoals de dikte van de laag die je wilt aanbrengen en het type schors dat je kiest. Bereken hier snel de benodigde hoeveelheid.

Hoe Boomschors Aan te Brengen

Het aanbrengen van boomschors is een relatief eenvoudig proces, maar er zijn enkele belangrijke stappen die je moet volgen om het meeste uit je investering te halen.

Voorbereiding

Voordat je de schors aanbrengt, is het essentieel om het gebied goed voor te bereiden. Verwijder onkruid en andere ongewenste planten en maak de grond los met een hark.

Aanbrengen

Verspreid het gelijkmatig over het voorbereide gebied. Een laag van ongeveer 7-10 cm is meestal voldoende voor de meeste tuinen.

Onderhoud

Hoewel de schors weinig onderhoud vergt, is het goed om het materiaal af en toe aan te vullen en te controleren op tekenen van verval.

Boomschors is een uitstekende keuze voor iedereen die op zoek is naar een duurzame, onderhoudsarme en esthetisch aantrekkelijke tuinbedekking. Of je nu kiest voor franse boomschors, dennenschors, of een andere soort, je zult zeker genieten van de vele voordelen die het te bieden heeft.

Meer weten?

Wil je meer weten over ons assortiment, of heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice. Daar kun je ook terecht als je je boomschors in grotere hoeveelheden of los gestort wil bestellen.

Veelgestelde vragen over boomschors

Welke boomschors moet ik kiezen?

Boomschors is er voor diverse toepassingen, maar wordt meestal gebruikt ter decoratie, als looppad of als ondergrond voor een speelplaats. Daarnaast is het voor veel mensen ook belangrijk dat de boomschors onkruid tegenhoudt. Franse boomschors is het meest geschikt als decoratie, of als tuinpad voor licht gebruik. Daarnaast is het ook goed te gebruiken als ondergrond bij kinderspeelplaatsen, omdat het de val dempt. Dennenschors is voor dezelfde toepassingen te gebruiken, maar gaat wat minder lang mee. Je kunt dus het beste franse boomschors kopen.

Waarom boomschors in de tuin?

Er zijn meerdere redenen om boomschors in je tuin te gebruiken. Zo houdt het onkruid tegen, ziet het er mooi uit en is het geschikt om over te lopen. Als je een speeltoestel zoals een schommel of een glijbaan in je tuin hebt is het bovendien erg geschikt als ondergrond rondom het toestel. Boomschors dempt namelijk de val van kinderen. Heb je opvulling nodig voor je border? Ook daarvoor kun je het prima gebruiken!

Hoe lang gaat boomschors mee?

Over het algemeen gaat boomschors een aardig tijdje mee, maar het blijft een natuurlijk product. Na verloop van tijd zal het daarom vervangen moeten worden. Bij Franse boomschors kun je rekenen op een periode van zo’n 5 tot 7 jaar tot het aan vervanging toe is. Bij dennenschors kom je al iets eerder aan vervanging toe, na zo’n 4 tot 5 jaar.