Calculator Winkelwagen0 Account
Tuin Bedekking 123natuurproducten

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Home / Tuin Bedekking / Boomschors

Boomschors

123natuurproducten is de specialist in boomschors, wij staan garant voor een goede kwaliteit, tegen een goede prijs. Je vindt bij ons Franse decor, Franse classic en dennenboomschors. Neem een kijkje in ons assortiment voor alle soorten en maak je keuze.

Boomschors tegen onkruid

Boomschors wordt veel gebruikt om onkruid in borders tegen te gaan. Met name in een fijne fractie is het daar erg geschikt voor. Hoe fijner de schors, hoe minder licht en lucht het doorlaat. Dit houdt in dat onkruid zich maar moeilijk zal kunnen ontwikkelen. Ideaal dus, maar let wel op dat fijne fractie boomschors iets minder lang meegaat dan schors met een fractie van 20-40mm. Ook dit type werkt overigens prima tegen onkruid, als je een iets dikkere laag aanhoudt van zo’n 10cm.

Dennenschors is ook zeer effectief tegen onkruid in de tuin. Dit omdat deze een veel plattere structuur heeft dan de Franse boomschors. Dennenboomschors wordt naast het gebruik tegen onkruid ook veel gebruikt om te de grond te bedekken.

Isolatie en bescherming tegen vorst

Boomschors heeft een isolerende werking en vormt daarom een goede bescherming tegen vorst. Gebruik je het dus als onderlaag op een plek waar je ook planten en bloemen hebt groeien? Dan zijn ze in de winter goed beschermd. De laag zorgt er namelijk voor dat warmte nog enigszins vast wordt gehouden, maar laat vooral de kou buiten.

De waterhuishouding in je tuin

Nu het klimaat in Nederland steeds droger wordt is een goede waterhuishouding in je tuin van groot belang. Al het regenwater dat valt moet je ten volle benutten en boomschors helpt daarbij! Als er regen valt, of als je sproeit zal het water langzaam door de laag heen naar de bodem zakken. De schors laat weinig zonlicht door, dus het water dat er doorheen loopt zal ook minder snel verdampen en dus bewaard blijven voor de grond. De grond neemt het vervolgens op en zorgt ervoor dat het als het ware gedistribueerd wordt naar je planten, bloemen en andere begroeiing. Teveel water kan natuurlijk ook een negatief effect hebben op je tuin en ook daar helpt boomschors bij. Doordat je een stevige bovenlaag hebt in je tuin zal de grond daaronder ook niet wegspoelen bij hevige regenval. Alles blijft dus grotendeels op zijn plaats.

Boomschors als bodembedekker

Boomschors is een erg populaire bodembedekker en je ziet het dan ook terug in menig tuin in Nederland. Die populariteit is natuurlijk niet voor niets, je verfraait je tuin ermee, voorkomt dat er onkruid groeit en het houdt de ondergrond ook langer gezond. Niet alleen in tuinen is boomschors populair, het wordt ook veel gebruikt op speelplaatsen. De schors fungeert dan als valdemping en je hoeft er geen dure rubberen tegels of matten voor neer te leggen.

Houd katten uit je tuin

Hoewel katten natuurlijk erg geliefd zijn als huisdier is het vaak wat minder prettig om katten van anderen in je tuin te hebben. Boomschors zou je kunnen zien als een ‘natuurlijke vijand’ van katten. Allereerst omdat ze in boomschors niet kunnen graven, ze kunnen daardoor je tuin ook niet als kattenbak gebruiken. Katten graven namelijk een gat in de grond, om daarin hun behoefte te doen. Met een laag boomschors gaat ze dit niet meer lukken. Daarnaast zijn het jagers en jagers hebben baat bij een stille aantocht. Ook die gaan ze niet krijgen, als ze over de schors lopen zullen ze namelijk geluid maken, wat de vogels alarmeert zodat ze op tijd weg kunnen vliegen. Als katten hier eenmaal achter zijn zullen ze ook niet terugkomen.

Boomschors kopen

Als je boomschors wil kopen ben je bij ons dus aan het goede adres. We leveren in grote hoeveelheden, maar je kunt bij ons ook terecht voor losse zakken boomschors, net wat jij nodig hebt! Bovendien weten we bij 123Natuurproducten precies wat jij nodig hebt voor jouw tuin.

De voordelen van gebruik in de tuin

Boomschors is een veel voorkomende tuin bedekking in de tuin. Je kunt het in de tuin gebruiken voor het aanleggen van een terras of looppad. Boomschors wordt hoofdzakelijk gebruikt in de tuin als bodembedekker tussen de perken. Het is dus prima te gebruiken als decoratie, maar het heeft nog meer voordelen:

  • Het houdt onkruid tegen
  • De grond droogt minder snel uit
  • Het activeert op den duur het bodemleven en de bodemstructuur

Waar je verder op moet letten

Naast alle voordelen van boomschors zijn er nog wel een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

Het kan gaan schimmelen

Een nadeel van boomschors is dat het kan gaan schimmelen, het blijft immers afkomstig van een boom. Dus leg je het zonder ondergrond in je tuin, dan kan er bij langdurige regen schimmel ontstaan. Dit is gelukkig makkelijk te voorkomen: door een worteldoek eronder te leggen. Hiermee voorkom je dat het water bij de schors blijft, het lekt dan door het worteldoek en komt gewoon in de grond terecht.

Het gaat niet eeuwig mee

Ook als het niet gaat schimmelen zal er een moment komen dat de boomschors aan vervanging toe is. Over het algemeen gaat de schors zo’n 5 jaar mee, voordat het begint te vergaan. Je kunt dan kiezen om alles weg te halen en een compleet nieuwe laag aan te leggen. Of je legt een nieuw laagje bovenop de oude en blijft op die manier aanvullen. De oude schors zal namelijk gaan rotten en daarmee een voedingsbodem vormen voor insecten, je draagt dan dus bij aan de biodiversiteit. Hoe dan ook zul je periodiek nieuwe boomschors nodig hebben.

De juiste hoeveelheid

Om profijt te hebben van de goede eigenschappen van boomschors adviseren we een laagdikte van tussen de 8 en 10 cm aan te houden. Houd daarbij ongeveer de volgende rekensom aan: lengte x breedte x laagdikte = m3. Dus als het gaat om 10 x 10 meter met een laagdikte van 10 cm is de rekensom: 10 x 10 x 0,1=10m3.

Wat is boomschors precies?

Boomschors is wat ontstaat als de bast van een boom begint af te sterven. Nu zal dit je misschien niet direct iets zeggen, dus we leggen het even uit. De bast is de buitenste laag van een boom en doordat de boom groeit, groeit de bast in feite uit zijn jas. Hierbij sterft de gebarsten buitenste laag af, maar blijft die wel zitten: dat is de boomschors. En waar het op de boom werkt als een beschermlaag tegen bijvoorbeeld insecten, werkt het ook in je tuin als beschermlaag. Vandaar ook dat het zo populair is!

Boomschors bestellen bij 123Natuurproducten

Je kunt je boomschors in verschillende hoeveelheden bestellen. Dit begint bij een zak van 40 of 50 liter, daarna heb je de keuze uit big bags. Deze big bags bevatten 0,5 kuub (500 liter), 1 kuub (1000 liter) of 2 kuub (2000 liter). Als je weet hoe groot het oppervlakte is kun je direct berekenen hoeveel boomschors je nodig hebt. Voor een gehele tuin zul je bijvoorbeeld big bags nodig hebben, wil je slechts wat delen van je tuin of border opvullen dan kun je waarschijnlijk ook uit met een zak van 40 of 50 liter. Twijfel je over de juiste hoeveelheid? Neem dan gerust even contact met ons op!

Boomschors los gestort

Wil je boomschors los gestort kopen en bestellen? Geen probleem! Je kunt dan contact met ons opnemen voor een prijs voor los gestort op maat. Hou er hierbij wel rekening mee dat het los laten storen van schors pas voordelig is vanaf ongeveer 20m3. Neem voor je het los bestelt eerst contact met ons op. Dan kunnen we ook direct bepalen hoe we de boomschors gaan leveren. Het is van belang dan aan te geven wat de losplaats is, zodat wij kunnen bepalen welke auto we mee moeten nemen.

Meer weten?

Wil je meer weten over ons assortiment, of heb je advies nodig? Neem dan contact op met onze klantenservice. Daar kun je ook terecht als je je boomschors in grotere hoeveelheden of los gestort wil bestellen.

Veelgestelde vragen over boomschors

Welke boomschors moet ik kiezen?

Boomschors is er voor diverse toepassingen, maar wordt meestal gebruikt ter decoratie, als looppad of als ondergrond voor een speelplaats. Daarnaast is het voor veel mensen ook belangrijk dat de boomschors onkruid tegenhoudt. Franse boomschors is het meest geschikt als decoratie, of als tuinpad voor licht gebruik. Daarnaast is het ook goed te gebruiken als ondergrond bij kinderspeelplaatsen, omdat het de val dempt. Dennenschors is voor dezelfde toepassingen te gebruiken, maar gaat wat minder lang mee.

Waarom boomschors in de tuin?

Er zijn meerdere redenen om boomschors in je tuin te gebruiken. Zo houdt het onkruid tegen, ziet het er mooi uit en is het geschikt om over te lopen. Als je een speeltoestel zoals een schommel of een glijbaan in je tuin hebt is het bovendien erg geschikt als ondergrond rondom het toestel. Boomschors dempt namelijk de val van kinderen. Heb je opvulling nodig voor je border? Ook daarvoor kun je het prima gebruiken!

Hoe lang gaat boomschors mee?

Over het algemeen gaat boomschors een aardig tijdje mee, maar het blijft een natuurlijk product. Na verloop van tijd zal het daarom vervangen moeten worden. Bij Franse boomschors kun je rekenen op een periode van zo’n 5 tot 7 jaar tot het aan vervanging toe is. Bij dennenschors kom je al iets eerder aan vervanging toe, na zo’n 4 tot 5 jaar.