Haardhout
123Natuurproducten heeft jaren ervaring op het gebied van droog haardhout. Het ovengedroogd haardhout in onze webshop is allemaal afkomstig van een Nederlandse producent.
Lees MeerKoop nu je goedkoop haardhout bij 123natuurproducten.nl
123natuurproducten heeft jarenlange ervaring op het gebied van gedroogd haardhout. Het hout in onze webshop is allemaal afkomstig van een Nederlandse producent en voldoet aan alle eisen van duurzaam bosbeheer.
Verantwoord bosbeheer vinden wij bij 123natuurproducten.nl erg belangrijk. Wij halen daarom al ons haardhout bij een Nederlandse product in plaats van uit oost Europa. Het haardhout komt hier bij de meeste grote aanbieders helaas wel vandaan. Wil je graag goed haardhout stoken? Dan zit je goed bij ons! Bekijk ons uitgebreide aanbod en kies het hout dat jij nodig hebt om je haardvuur mee aan te steken.
Ons assortiment haardhout dat we verkopen is direct te stoken. En heeft een lengte van gemiddeld 25 cm.
Het vochtigheidspercentage van ons hout ligt rond de 20%. Omdat de vraag naar haardhout nog steeds elk jaar groeit wordt het overgrote deel in ovens gedroogd. Maar we verkopen ook nog steeds natuurlijk gedroogd hout.
Haardhout uit voorraad leverbaar
Bij ons hoeft u niet lang te wachten op uw bestelling. Al onze haardhout soorten zijn direct uit voorraad leverbaar.
Het transport hebben we niet in eigen beheer maar besteden we uit aan de beste Transporteurs in Nederland. Dit betekent dat we een snelle levering kunnen garanderen, zodat u zonder onderbreking kunt blijven genieten van een warm en gezellig vuur in uw huis.
Verschillende soorten droog haardhout
In gedroogd haardhout bestaan verschillende houtsoorten.
Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen wat betreft het uiterlijk, de geur en de verbranding. Zo heb je de harde houtsoort en zachte houtsoorten.
De hardere houtsoorten zijn eiken en essenhout.
Berkenhout en beukenhout is zacht hout.
De meest gebruikte en ook beste houtsoorten zijn eiken, beuken, essen hout en berken. Lees alle verschillen tussen de haardhout soorten hier. Die houtsoorten zijn vanwege de hardheid en stevigheid geschikt om mee te stoken en geven een mooi vlammenspel.
Hout van naaldbomen is dat bijvoorbeeld niet, daarbij heb je veel last van vuurspetters en het brandt bovendien niet lang. Bij 123Natuurproducten assortiment heb je de keuze uit vele haardhout soorten:
Haardhout bestellen in verschillende verpakkingen
Wij bieden het beste haardhout aan in verschillende verpakkingen. Zo kun je het openhaardhout bestellen in verschillende formaten. Als ons haardhout heeft een gemiddelde lengen van 25 cm.
Kisten
In kisten van 0.9 of 1.8 kuub openhaardhout, waarbij het gestapeld is in een kist.
De 0.9 kuub verkopen wij als halve pallets. De 1.8 kuub zijn hele pallets.
Bigbags
Ook verkopen wij big bags van 1 of 2 kuub, het hout zit dan in een grote zak en is niet gestapeld. Naast bigbags en kisten verkopen wij ook haardhout in netten van 21 en 40 liter. De netzakken bieden wij aan in de volgende hoeveelheden:
Haardhout in netten van 21 liter
- 18 netzakken op 1 pallet
- 30 netzakken op 1 pallet
- 42 netzakken op 1 pallet
- 72 netzakken op 1 pallet
Netzakken van 40 liter
- 12 netzakken op 1 pallet
- 24 netzakken op 1 pallet
- 48 netzakken op 1 pallet
Ovengedroogd haardhout kopen
Ovengedroogd houdt dat in dat het kunstmatig gedroogd wordt. Omdat de vraag naar hout elk jaar nog stijgt wordt een groot deel ovengedroogd.
De kachel waarmee het hout wordt gedroogd wordt duurzaam gestookt. De snippers die vrijkomen bij het zagen en kloven worden hiervoor gebruikt.
De droogkamer wordt verhit wordt tot ongeveer 90 graden Celsius. Het hout staat ongeveer 5 dagen in deze kamer totdat het vocht uit het hout is verdampt. Zo zorgen we ervoor dat ons hout ovengedroogd is.
Ons droog hout is vrij van ongedierte. De meeste ongedierte overleven een temperatuur van 90 graden niet.
Waarom wordt haardhout gedroogd?
Dat het ovengedroogd wordt zorgt er niet alleen voor dat ongedierte geen kans maakt, maar het helpt ook bij het branden.
Met droog haardhout heeft u het in uw woning in no-time aangenaam warm! Logischerwijs komt vochtig haardhout minder snel tot ontbranding, maar het brengt ook nog eens gevaren met zich mee.
Vochtig haardhout
Als het hout te vochtig is kan er bij verbranding namelijk creosoot ontstaan. Dit is een soort teer en kan schoorsteenbrand veroorzaken. Haardhout kan uiteraard ook natuurlijk gedroogd worden, zonder droogkamer. Alleen dan duurt het, in plaats van enkele weken, een jaar tot anderhalf jaar.
Gedroogd haardhout bewaren
Je krijgt van ons hout gedroogd geleverd, maar je zult niet alles in een dag opmaken. Daarom is het belangrijk dat je het ook goed bewaart. Dit is het verstandigste op een plek waar je kan ventileren en het haardhout droog kan blijven staan.
Als je het hout voor een kachel of haard gebruikt is het bovendien handig om altijd een klein voorraadje naast de kachel te hebben staan, zodat je het direct kunt gebruiken.
Tips om te stoken
Het is dus belangrijk om in ieder geval goed gedroogd haardhout te gebruiken als je gaat stoken. Dat is de eerste stap.
Aanmaakblokjes
Vervolgens is het bij droog hout in bijna alle gevallen nodig om aanmaakblokjes, aanmaakhout of aanmaakkrullen te gebruiken. Het zal namelijk van zichzelf niet snel ontbranden, maar met een beetje hulp zal het wel lukken.
We raden ook af om resthout te gebruiken tijdens het stoken. Vaak zit hier verf of lijm aan, wat schadelijk kan zijn als je de rook inademt. Ook het toevoegen van papier of karton is onverstandig, dit geeft veel rook en as en de verbrande inkt op papier kan ook schadelijk zijn.
Mocht je geen aanmaakblokjes willen gebruiken, kies dan een makkelijke aan te steken houtsoort, zoals berkenhout.
Luchttoevoer
Als je je hout binnen stookt is de luchttoevoer van groot belang. De luchttoevoer zorgt ervoor dat er zuurstof bij je hout komt, wat nodig is voor de ontbranding.
Haardhout kopen
Je kunt snel en voordelig je haardhout kopen op onze website.
Wij leveren het dan binnen 5 werkdagen bij je thuis. Wil je je bestelling binnen twee werkdagen thuis hebben? Dat kan ook, laat het ons dan even weten. We kunnen namelijk met spoed leveren voor €25,- bovenop de reguliere prijs. Voorwaarde is wel dat je dan bestelt op werkdagen voor 12.00 uur.
De hoeveelheid
De juiste hoeveelheid haardhout kopen, hangt af van het gebruik. Hoe vaak gebruik je je haard of kachel? Hoelang wil je het laten branden? Welk type hout kies je? Wat voor kachel of haard heb je? Kortom, het is van allerlei factoren afhankelijk. Neem daarom gerust contact met ons op als je twijfelt over de juiste hoeveelheid hout. Onze experts kunnen op basis van jouw voorkeuren gemakkelijk berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt.
Heb je vragen over ons haardhout? Dan kun je terecht bij onze klantenservice, wij vertellen je er graag meer over.
Zij kunnen je ook helpen met het bepalen van de juiste hoeveelheid of het juiste type hout voor jouw kachel.
Onze klantenservice is te bereiken via info@123natuurproducten.nl. Telefonisch kan je ons bereiken op 085 238 0200 tijdens werkdagen van 9.00-12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur.
Veelgestelde vragen over haardhout kopen
1. Wat is het beste haardhout?
Antwoord
Zo kun je met berken haardhout je kachel het snelst opstoken, maar kun je met eiken, beuken of essen haardhout juist het langst door. Dit komt omdat berkenhout sneller ontbrandt vanwege de wat zachtere textuur van het hout.
Eiken, beuken en essen haardhout is harder en doet er daardoor langer over om tot volledige ontbranding te komen. Vaak wordt er daarom gekozen voor een combinatie van berken haardhout met een of meerdere van de hardere soorten. Meer weten? Lees hier
2. Hoe droog moet haardhout zijn?
Antwoord
Voor goede ontbranding wordt een maximale vochtigheidsgraad van 20% aangehouden. Hierbij ontbrandt het hout snel genoeg en blijft het ook langer branden.
Het drogen van haardhout kan daarbij op twee manieren: natuurlijk en in speciale ovens/warmtekamers. Ovengedroogd haardhout is uiteraard sneller op de juiste vochtigheidsgraad dan natuurgedroogd.
3. Welk haardhout brandt het langst?
Antwoord
De duur van de verbranding hangt sterk af van de dichtheid van het hout. Over het algemeen branden hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en essen langer dan zachthoutsoorten. Eikenhout, te vinden op haardhout/eiken, staat bekend om zijn langzame en gelijkmatige verbranding, waardoor het een uitstekende keuze is voor een langdurige warmtebron.
4. Waarom is haardhout zo duur geworden?
Antwoord
De prijs van haardhout kan worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder transportkosten, beschikbaarheid van houtbronnen, vraag en aanbod, en seizoensgebonden variaties. Bovendien heeft de kwaliteit van het hout, zoals het droogproces, ook invloed op de prijs. Goed gedroogd hout, zoals dat in haardhout/kisten en haardhout/bigbag, kan duurder zijn vanwege het extra verwerkingsproces.
5. Hoeveel kuub haardhout per winter?
Antwoord
Het exacte aantal kuubs haardhout dat je per winter nodig hebt, hangt af van de intensiteit en frequentie van het stoken, de isolatie van je huis en de efficiëntie van je verwarmingssysteem. Gemiddeld hebben huishoudens tussen de 3 en 5 kuub haardhout nodig voor een hele winter.
6. Welk hout mag niet in de houtkachel?
Antwoord
Niet alle houtsoorten zijn geschikt voor de houtkachel. Vermijd het verbranden van behandeld hout, zoals geverfd, gelakt of geïmpregneerd hout, omdat dit schadelijke chemicaliën kan afgeven. Ook is het af te raden om hout te verbranden dat vochtig is of schimmel bevat. Naaldbomen zoals dennen en sparren kunnen veel hars bevatten, wat kan leiden tot creosootophoping in je schoorsteen, een brandgevaar.
7. Welk haardhout geeft de meeste warmte?
Antwoord
Hardhoutsoorten zoals eiken, beuken en essen staan bekend om hun hoge warmteafgifte. Eikenhout, beschikbaar op haardhout/eiken, is een bijzonder populaire keuze vanwege zijn dichtheid en langzame verbranding, wat resulteert in een consistente en langdurige warmte.
Meer ontdekken?
Ontdek ook andere producten uit ons assortiment
Blijf op de hoogte
Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.
Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze
privacyverklaring. Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.