Calculator Winkelwagen0 Account

Haardhout

123Natuurproducten heeft jaren ervaring op het gebied van haardhout. Het haardhout in onze webshop is allemaal afkomstig van een Nederlandse producent. Het voldoet aan alle eisen van duurzaam bosbeheer en is FSC gecertificeerd. Ben je op zoek naar goed haardhout? Dan zit je goed bij ons! Al het oven gedroogde haardhout dat we verkopen is direct te stoken. Het vochtigheidspercentage ligt rond de 20%. Omdat de vraag naar dit product nog steeds elk jaar groeit, wordt het meeste in ovens gedroogd. Daarnaast kan je ook nog de nog het natuurlijk gedroogde haardhout kopen. Bekijk ons uitgebreide aanbod en kies het hout dat jij nodig hebt om je haardvuur mee aan te steken. Vergeet niet je aanmaakhout.

123natuurproducten heeft jaren ervaring op het gebied van haardhout. Het haardhout in onze webshop is allemaal afkomstig van een Nederlandse producent en voldoet aan alle eisen van duurzaam bosbeheer en is FSC gecertificeerd. Wil je graag goed haardhout kopen? Dan zit je goed bij ons! Bekijk ons uitgebreide aanbod en kies het hout dat jij nodig hebt om je haardvuur mee aan te steken.

Al het haardhout dat we verkopen is direct te stoken. Het vochtigheidspercentage van ons haardhout ligt rond de 20%. Omdat de vraag naar haardhout nog steeds elk jaar groeit wordt het overgrote deel in ovens gedroogd. Maar we verkopen ook nog steeds natuurlijk gedroogd hout.

Haardhout in verschillende verpakkingen

Wij bieden haardhout aan in verschillende verpakkingen. Zo kun je het haardhout kopen in kisten van 1 of 2 kuub, waarbij het gestapeld is in een kist. Ook verkopen wij big bags van 1 of 2 kuub, het hout zit dan in een grote zak en is niet gestapeld. Naast bigbags en kisten verkopen wij ook netzakken van 21 en 40 liter. De netzakken bieden wij aan in de volgende hoeveelheden:

Netzakken van 21 liter

  • 18 netzakken op 1 pallet
  • 30 netzakken op 1 pallet
  • 42 netzakken op 1 pallet
  • 72 netzakken op 1 pallet

Netzakken van 40 liter

  • 12 netzakken op 1 pallet
  • 24 netzakken op 1 pallet
  • 48 netzakken op 1 pallet

Verschillende soorten

In haardhout bestaan verschillende soorten. Elke houtsoort heeft zijn eigen specifieke eigenschappen wat betreft het uiterlijk, de geur en de verbranding. De meest gebruikte en ook beste houtsoorten zijn eiken, beuken, essen en berken. Die soorten zijn vanwege de hardheid en stevigheid geschikt om mee te stoken. Hout van naaldbomen is dat bijvoorbeeld niet, daarbij heb je veel last van vuurspetters en het brandt bovendien niet lang. Bij 123Natuurproducten vind je de volgende soorten:

Daarnaast kun je bij ons ook terecht voor een stookmix, met daarin meerdere soorten haardhout. Zo heb je iets om uit te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld ook het haardvuur aansteken met berkenhout, om vervolgens voor langdurige warmte eiken, beuken of essen hout te gebruiken.

Oven gedroogd haardhout kopen

Oven gedroogd houdt dat in dat het kunstmatig gedroogd wordt. Omdat de vraag naar haardhout kopen elk jaar nog stijgt wordt een groot deel oven gedroogd. De kachel waarin het hout wordt gedroogd wordt duurzaam gestookt. De snippers die vrijkomen bij het zagen en kloven worden hiervoor gebruikt. De kachel zorgt dat de droogkamer verhit wordt tot ongeveer 90 graden Celsius. Het hout staat ongeveer 5 dagen in deze kamer totdat het vocht uit het hout is verdampt. Oven gedroogd hout is vrij van ongedierte. De meeste ongedierte overleven een temperatuur van 90 graden niet.

Waarom droog haardhout?

Dat het ovengedroogd wordt zorgt er niet alleen voor dat ongedierte geen kans maakt, maar het helpt ook bij het branden. Logischerwijs komt vochtig haardhout minder snel tot ontbranding, maar het brengt ook nog eens gevaren met zich mee. Als het hout te vochtig is kan er bij verbranding namelijk creosoot ontstaan. Dit is een soort teer en kan schoorsteenbrand veroorzaken. Haardhout kan uiteraard ook natuurlijk gedroogd worden, zonder droogkamer. Alleen dan duurt het, in plaats van enkele weken, een jaar tot anderhalf jaar.

Haardhout bewaren

Je krijgt van ons gedroogd hout geleverd, maar je zult niet alles in een dag opmaken. Daarom is het belangrijk dat je het ook goed bewaart. Dit kun je het best doen op een droge plek; dus in een schuurtje, in een speciale houtopslag of op zijn minst onder een goed afdak. Als je het hout voor een kachel of haard gebruikt is het bovendien handig om altijd een klein voorraadje naast de kachel te hebben staan, zodat je het direct kunt gebruiken.

Tips om te stoken

Het is dus belangrijk om in ieder geval goed gedroogd haardhout te gebruiken als je gaat stoken. Dat is de eerste stap. Vervolgens is het bij haardhout in bijna alle gevallen nodig om aanmaakblokjes, aanmaakhout of aanmaakkrullen te gebruiken. Het zal namelijk van zichzelf niet snel ontbranden, maar met een beetje hulp zal het wel lukken. We raden ook af om resthout te gebruiken tijdens het stoken. Vaak zit hier verf of lijm aan, wat schadelijk kan zijn als je de rook inademt. Ook het toevoegen van papier of karton is onverstandig, dit geeft veel rook en as en de verbrande inkt op papier kan ook schadelijk zijn.

Luchttoevoer

Als je je hout binnen stookt is de luchttoevoer van groot belang. De luchttoevoer zorgt ervoor dat er zuurstof bij je hout komt, wat nodig is voor de ontbranding. Een externe luchttoevoer is hierbij aan te raden. Je haardhout kan namelijk via twee kanten zuurstof krijgen: via de ruimte waar de haard zich bevindt, of via een externe luchttoevoer zoals een schoorsteen. Omdat de rook ook ergens naartoe moet is het gebruik van een externe luchttoevoer gelijk de oplossing voor het afvoeren van de rook. Anders gaat alle rook terug de woonkamer in.

De hoeveelheid

De juiste hoeveelheid haardhout kopen, hangt af van het gebruik. Hoe vaak gebruik je je haard of kachel? Hoelang wil je het laten branden? Welk type hout kies je? Wat voor kachel of haard heb je? Kortom, het is van allerlei factoren afhankelijk. Neem daarom gerust contact met ons op als je twijfelt over de juiste hoeveelheid hout. Onze experts kunnen op basis van jouw voorkeuren gemakkelijk berekenen hoeveel je ongeveer nodig hebt.

Haardhout kopen

Je kunt snel en voordelig je haardhout kopen op onze website. Wij leveren het dan binnen 5 werkdagen bij je thuis. Wil je je bestelling binnen twee werkdagen thuis hebben? Dat kan ook, laat het ons dan even weten. We kunnen namelijk met spoed leveren voor €25,- bovenop de reguliere prijs. Voorwaarde is wel dat je dan bestelt op werkdagen voor 12.00 uur.

Vragen?

Heb je vragen over ons haardhout? Dan kun je terecht bij onze klantenservice, wij vertellen je er graag meer over. Zij kunnen je ook helpen met het bepalen van de juiste hoeveelheid of het juiste type hout voor jouw kachel. Onze klantenservice is te bereiken via info@123natuurproducten.nl. Telefonisch kan je ons bereiken op 085 238 0200 tijdens werkdagen van 9.00-12.00 uur en 13.00 tot 16.00 uur.

Veelgestelde vragen over haardhout kopen

Wat is het beste haardhout?

Welk type haardhout het best is, is afhankelijk van je kachel en van je eigen voorkeuren. Zo kun je met berken haardhout je kachel het snelst opstoken, maar kun je met eiken, beuken of essen haardhout juist het langst door. Dit komt omdat berkenhout sneller ontbrandt vanwege de wat zachtere textuur van het hout. Eiken, beuken en essen haardhout is harder en doet er daardoor langer over om tot volledige ontbranding te komen. Vaak wordt er daarom gekozen voor een combinatie van berken haardhout met een of meerdere van de hardere soorten.

Hoe droog moet haardhout zijn?

Voor goede ontbranding wordt een maximale vochtigheidsgraad van 20% aangehouden. Hierbij ontbrandt het hout snel genoeg en blijft het ook langer branden. Het drogen van haardhout kan daarbij op twee manieren: natuurlijk en in speciale ovens/warmtekamers. Ovengedroogd haardhout is uiteraard sneller op de juiste vochtigheidsgraad dan natuurgedroogd.