Calculator Winkelwagen0 Account
header foto 123natuurproducten.nl

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Home / Sierstenen / Grind en Split

Grind en Split

123natuurproducten is dé grindspecialist. Grind/split is al jaren een populair product om te gebruiken in de tuin. Zo kan het onder andere gebruikt worden als bodembedekker, als half verharding voor de oprit of als looppad. Ook wordt grind/split gebruikt in de betonindustrie of als drainagegrind. Het heeft dus veel verschillende toepassingen. Wij leveren grind in verschillende hoeveelheden en gradaties.

Verschillende hoeveelheden grind split

Wij leveren grind in de volgende hoeveelheden:

 • Bigbag van 0,5m3
 • Bigbag van 0,7m3
 • Bigbag van 1m3
 • Zakjes van 20 kg
 • Los gestort (prijs op aanvraag)

Wat is grind/split?

Grind/split is een erosiegesteente, de korrels van grind zijn grover dan zand en fijner dan steen. Grind wordt gewonnen in meren en rivieren. Het stromende water van met name de rivieren zorgt voor de ronde vorm. Sommige steensoorten worden in speciale trommels rond en glad gemaakt.

Grind/split kopen

Er zijn veel verschillende soorten grind die je kunt kopen. 123natuurproducten biedt een groot assortiment aan. Hieronder een overzicht van de grindsoorten die je bij ons kunt kopen:

Grind en split maten worden altijd weergegeven als zeefmaat. Grind valt dus nooit 100% tussen de aangegeven zeefmaat. Hierbij een voorbeeld:

Boerengrind 16-32: dit houdt in dat 32 de kleinste kant is van de grootste steen. De grootste kant van de steen kan bijvoorbeeld best 60 zijn. Ben je niet zeker welk formaat je nodig hebt? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Wij helpen je graag verder bij het bepalen van het juiste grindformaat.

Split of grind

Er zit een verschil tussen grind en split. Split is namelijk een breuksteen die ontstaat door het splijten of breken van grote stenen. Daardoor ontstaat de hoekige vorm van split. Grind daarentegen wordt hoofdzakelijk op natuurlijke manier gevormd. Als vuistregel kun je hanteren dat grind een ronde vorm heeft en split een hoekige vorm. Daarnaast zijn er verschillen in de steensoort tussen grind en split. Naast een verschil in steensoort is er ook verschil in de kleur tussen grind of split. De keuze is met name gebaseerd op je smaak.

Bigbags

Grind/split wordt meestal verkocht in een bigbag. Wij bieden het aan in verschillende hoeveelheden:

 • Bigbag grind van 0,5m3
 • Bigbag grind van 0,7m3
 • Bigbag grind van 1m3

Naast bigbags met grind bieden wij de meeste grindsoorten ook aan in zakjes van 20 kg.

Tuingrind

Grind wordt veel gebruikt als decoratie in de tuin. Tuingrind kan gebruikt worden als bodembedekker. Grind is goed waterdoorlatend en daarom kun je prima de bodem rondom de planten met grind bedekken. Om onkruidgroei tegen te gaan is het belangrijk om worteldoek of gronddoek aan te brengen.

Tuingrind wordt ook vaak gebruikt om wandelpaden aan te leggen in de tuin. Dit is vaak wat fijner grind met een zeefmaat tussen de 5 en 16 mm. Het is wel belangrijk om de laagdikte niet te dik aan te houden omdat dit zwaarder loopt. Tuingrind wordt ook gebruikt rondom woningen die bedekt zijn met riet. De grindbak rondom de woning zorgt ervoor dat het water afkomstig van de rietbedekking goed wordt opgevangen.

Voor op het dak

Tuingrind kan ook goed gebruikt worden als dakgrind. De voordelen voor het gebruik van tuingrind als dakgrind:

 • Tuingrind voorkomt het opwaaien van dakbedekking
 • Tuingrind beperkt de UV straling op dakbedekking
 • Tuingrind zorgt voor verkoeling van je dakbedekking waardoor de ruimte onder je platte dak minder snel opwarmt.

Op de oprit

Naast de bovengenoemde toepassingen grind split ook veel gebruik voor het aanleggen van een oprit. Het formaat dat gebruikt kan worden voor een oprit is 5-32 mm. Maar meestal kiest men voor groot met het formaat 7-20 mm. Het is aan te raden om voor het aanleggen van een oprit gebruik te maken van grindmatten. De grindmatten zorgen ervoor dat de grindstenen goed vast blijven liggen.

Om de grindmatten optimaal te gebruiken is het belangrijk om te zorgen voor een goede fundering. Een goede fundering zorgt ervoor dat er geen verzakkingen optreden. Voor een goede fundering van de grindmatten wordt vaak een fundering aangebracht van 20 tot en met 30 cm menggranulaat. De dikte van de fundering is vaak afhankelijk van de toepassing en belasting van de oprit. Het is belangrijk goed af te rillen. Je kunt de grindmatten direct op het menggranulaat leggen of gebruik maken van een kleine egalisatie laag van zand.

Vragen?

Heb je nog vragen over ons grind, split of andere sierstenen? Stel ze dan gerust aan onze klantenservice, ze zijn bereikbaar per mail en per telefoon. Ze staan voor je klaar op werkdagen tussen 9.00 en 16.00 uur.

Veelgestelde vragen over grind split

Wat is grind split?

Grind split is de verzamelnaam voor kleine steentjes die je ter decoratie of als pad kunt gebruiken in je tuin en rondom je huis. Er zit hierbij wel een verschil tussen grind en split. Grind wordt gewonnen in rivieren en heeft door het slijten van het water een ronde vorm. Split is afkomstig uit steengroeves en is een soort breuksteen. Hierdoor heeft split juist weer wat meer hoekige vormen.

Hoe leg je grind in de tuin?

Voordat je grind of split legt in je tuin is het belangrijk de ondergrond egaal te maken. Daarna leg je er bij voorkeur een worteldoek op, zodat onkruid zich geen weg kan banen tussen je grind. Daarna stort je het grind of split over het worteldoek en verdeel je het gelijkmatig voor een strak resultaat.

Welke kleur split grind moet ik kiezen?

Grind en split komen er in talloze kleuren. Je hebt dus genoeg om uit te kiezen en kunt hierbij het beste kijken naar de andere kleuren in je tuin. Past de kleur van het grind of het split daarbij? Houd er ook rekening mee dat de steentjes licht kunnen verkleuren door zon, regen of vuil.

Meer ontdekken?

Ontdek ook andere producten uit ons assortiment

Blijf op de hoogte

Ontvang de laatste updates, nieuws en persoonlijke aanbiedingen direct in uw mailbox.

Hoe we met je data omgaan? dat kunt u bekijken in onze
privacyverklaring. Je kan ook altijd weer afmelden voor deze e-mails.