Calculator Winkelwagen0 Account

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Gratis Bezorgd

A-kwaliteit producten

Niet goed? Geld terug!

Koop duurzaam!

Culvita Cacaodoppen 70 liter zak

Vanaf: 19,25

1 zak (70L) 19,25
1 Pallet (10 Zakken) 137,93
1 pallet (15 zakken) 189,53
1 Pallet (33 zakken) 338,42

Cacaodoppen dragen bij aan bodemverbetering door geleidelijk te ontbinden en organisch materiaal aan de bodem toe te voegen.

✅ Onkruidonderdrukking
✅ Natuurlijke slakken- en kattenafweer
✅ Bodemverbetering
✅ Voedingswaarde
✅ Vochtbehoud


Verzendkosten: € 0,00 op basis van standaard leverwijze
Standaard levertijd: Op werkdagen voor 23:59uur besteld? Binnen 1-5 werkdagen in huis!

Heb je vragen over dit product?
Stel ons je vraag

Beschrijving

Cacaodoppen zijn de schillen van cacaobonen die na het verwerken van cacao zijn overgebleven. Ze worden vaak gebruikt als mulch in tuinen en landschappen vanwege hun voordelen. Cacaodoppen kunnen zowel voordelen als nadelen hebben, afhankelijk van hoe ze worden gebruikt en de specifieke behoeften van je tuin. Hier zijn enkele van de voor- en nadelen van het gebruik van cacaodoppen:

Voordelen:
 1. Onkruidonderdrukking: Cacaodoppen vormen een dichte laag op de bodem, die helpt bij het onderdrukken van onkruidgroei. Dit kan de noodzaak van regelmatig wieden verminderen.
 2. Voedingswaarde: Cacaodoppen bevatten organisch materiaal dat na verloop van tijd afbreekt en voedingsstoffen aan de bodem toevoegt, waardoor de grond verbetert.
 3. Vochtbehoud: Ze helpen de bodem vocht vast te houden door verdamping te verminderen, wat vooral gunstig is tijdens droge periodes.
 4. Esthetisch aantrekkelijk: Cacaodoppen geven een verzorgde uitstraling aan de tuin en creëren een mooie contrast met groene planten.
 5. Natuurlijke slakken- en kattenafweer: De ruwe textuur van cacaodoppen kan slakken en katten afschrikken, wat handig kan zijn om plagen te verminderen.
 6. Bodemverbetering: Na verloop van tijd breken cacaodoppen af tot een humusrijke laag, wat de structuur en vruchtbaarheid van de bodem kan verbeteren.
Nadelen:
 1. Schimmelvorming: Cacaodoppen kunnen schimmelvorming vertonen, vooral als ze worden besproeid. Dit is meestal tijdelijk en verdwijnt na verloop van tijd.
 2. Kosten: Cacaodoppen kunnen duurder zijn dan sommige andere mulchmaterialen, zoals houtsnippers.
 3. Dikke laag vereist: Om effectief te zijn bij het onderdrukken van onkruid, moet je een vrij dikke laag cacaodoppen aanbrengen, wat mogelijk meer materiaal en kosten met zich meebrengt.
 4. Mogelijke toxiciteit: Hoewel zeldzaam, kunnen sommige cacaodoppen mogelijk resten van cacaobonen bevatten die giftig zijn voor huisdieren als ze worden geconsumeerd.
 5. Uiterlijkverandering: Na verloop van tijd kunnen cacaodoppen vervagen en er minder aantrekkelijk uitzien.
 6. Verplaatsing bij zware regenval: In gebieden met veel regen kunnen cacaodoppen gemakkelijk worden verplaatst door waterstromen, wat hun effectiviteit kan verminderen.

Over het algemeen kunnen cacaodoppen een uitstekende keuze zijn voor tuinders die op zoek zijn naar een natuurlijke en esthetisch aantrekkelijke mulch. Het is echter belangrijk om de specifieke behoeften van je tuin en de lokale omstandigheden in overweging te nemen bij het beslissen of cacaodoppen geschikt zijn voor jouw situatie.

 

Hoe te gebruiken/verwerken?

Eerst moet je het onkruid in de border verwijderen. Vervolgens kun je de Culvita Cacaodoppen tussen de beplanting strooien, met een dikte van 3 tot 5 cm. Om te voorkomen dat de Culvita Cacaodoppen wegwaaien, dien je ze te besproeien met water. Het is belangrijk om te weten dat Culvita Cacaodoppen van nature droog zijn. Na het besproeien met water kan er schimmelvorming optreden, maar dit is een normaal onderdeel van het proces en zal na verloop van tijd vanzelf verdwijnen.

 

Extra informatie

Gebrande cacaodoppen zijn een natuurlijk bodemverbeterend middel dat de bovenste laag van de grond verbetert en verfraait. Ze kunnen het hele jaar door worden gebruikt en verspreid. Bovendien hebben ze het voordeel dat ze katten en slakken op afstand houden en de groei van onkruid tegengaan, op voorwaarde dat het onkruid grondig is verwijderd voordat je de cacaodoppen aanbrengt. Deze cacaodoppen voorkomen dat de grond snel uitdroogt tijdens droge periodes en hebben een voedingswaarde vergelijkbaar met stalmest. Het overgebleven deel van de cacaodoppen wordt na verloop van tijd een rijke humuslaag, die de structuur en kwaliteit van de bovengrond blijvend verbetert. Tijdens het winterklaar maken van de tuin kunnen de oude Culvita cacaodoppen worden ondergespit, wat gunstig is voor de humuswerking van de bodem. In het voorjaar kun je dan weer een nieuwe laag Cacaodoppen aanbrengen.

Extra informatie

Omschrijving

, , ,