Calculator Winkelwagen0 Account

De voordelen van schelpen in de tuin

Deel dit bericht met anderen via:

Ondanks dat schelpen natuurlijk helemaal passen bij het strand, zie je ze tegenwoordig ook heel vaak in tuinen terugkomen. Naast dat het er ontzettend gezellig uitziet, heeft het ook nog eens enorme voordelen. Zo zorgen schelpen voor een goede drainage en grondisolatie. Verder kun je ze voor van alles gebruiken: opvulling van borders, looppad, voor je oprit, ga zo maar door. Om je een goed overzicht te geven van alle voordelen van schelpen in de tuin, worden deze hieronder stuk voor stuk voor je op een rijtje gezet.

Achtergrondinformatie over schelpen

Voordat alle voordelen worden besproken, is het misschien handig om wat informatie te hebben over bijvoorbeeld de herkomst van schelpen. Ze zijn namelijk afkomstig van weekdieren. Deze diertjes gebruiken de schelp als uitwendig skelet waar ze in kunnen kruipen. Je zou dit kunnen vergelijken met het slakkenhuis van een slak. Schelpen die je op het strand vindt zijn vaak leeg, omdat het weekdiertje dood is. Aangezien schelpen niet vergaan, kan het zijn dat sommigen al honderden of zelfs duizenden jaren oud zijn. De schelpen die je bij 123Natuurproducten kunt kopen, zijn afkomstig van de Noord- en Waddenzee. De schelpen uit de Noordzee zijn altijd bruin, maar die uit de Waddenzee komen in allerlei kleuren zoals bruin, blauw en grijs.

Schelpenpad

Wat ontzettend leuk en uniek staat in de tuin is om de schelpen te gebruiken als looppad. Wandel knisperend door je eigen tuin en misschien krijg je wel het gevoel dat je over het strand loopt. Met een laag van 10 centimeter aan schelpen kun je dit al bereiken. En geen zorgen, door deze laag schelpen ontstaat er half verharding.

Isolatie en drainage

Ook een prettige eigenschap aan het hebben van schelpen in de tuin, is dat ze isolerend werken. Dit betekent dat ze voorkomen dat de grond waarop ze liggen uitdroogt. Dit is heel handig onder bomen, borders of bloembakken. Zeker in drogere periodes. Hiervoor zijn hele schelpen het mooiste om te gebruiken. Dit gaat overigens hand in hand met hun goede drainerende werking. Zo kunnen schelpen onderin een pot ook de afwatering verbeteren.

Onkruid en beestjes

Als je voordat je de schelpen plaatst eerst een worteldoek gebruikt, voorkom je dat er onkruid gaat groeien. Hierdoor heb jij minder onderhoud aan de tuin. Ook kruipen beestjes zoals slakken liever niet over gebroken schelpen, aangezien die scherpe randjes bevatten.

Kalk

Schelpen bevatten onder andere kalk, wat ideaal is voor planten die daar dol op zijn, zoals lavendel. Ook voorkomt dit de aanwas van mos en versnelt het het composteringsproces, mocht je een composthoop hebben.

Deel dit bericht met anderen via: