Calculator Winkelwagen0 Account

Hoe moet je haardhout stapelen

Deel dit bericht met anderen via:

Haardhout stapelen klinkt misschien heel makkelijk, maar er zit meer techniek achter dan je misschien vermoed. Dingen als ondergrond en bescherming tegen weersinvloeden zijn bijvoorbeeld belangrijke aspecten waar je rekening mee moet houden tijdens het haardhout stapelen. Daarom worden hier de beste tips voor je op een rijtje gezet en een overzichtelijk stappenplan getoond, zodat jij straks kunt genieten van het beste vuurtje. Haardhout stapelen doe je zo!

Haardhout stapelen in 3 stappen

Als je haardhout aanschaft bij 123Natuurproducten, dan krijg je gegarandeerd droog hout van kwaliteit en dat wil je natuurlijk graag zo houden. Daarom is haardhout op de goede manier stapelen heel belangrijk, want dit zorgt ervoor dat het goed kan blijven drogen. Vuur stoken met nat hout gaat heel moeizaam. Bij het verbranden van nat hout komt er namelijk veel waterdamp vrij. Dit neemt op den duur zoveel ruimte in de verbrandingskamer in, dat de verbrandingslucht geen ruimte meer krijgt. Hierdoor is een stabiel vuurtje maken enorm lastig. Daarom is haardhout goed stapelen enorm belangrijk. Lees hier een handig stappenplan:

Stap 1: Ondergrond

Water is je grootste vijand, dus een plek met een vochtige ondergrond wil je absoluut vermijden als je haardhout gaat stapelen. In een ideale situatie bewaar je het hout op een plaats waar de zon schijnt en waar voldoende wind staat. Er zijn meerdere ondergronden waarop hout stapelen heel goed kan: betonnen plaat, zeil of een pellet. Op deze manier kan het hout geen vocht uit de grond opnemen.

Stap 2: Haardhout stapelen

Dan het echte werk: haardhout stapelen. De meest eenvoudige en vaakst gekozen manier, is om het haardhout horizontaal te stapelen. Dit zorgt voor een stevige stapel, die stabiel staat. Maar je kunt het hout ook voor een deel verticaal stapelen. De onderste laag moet een stevige basis zijn, dus deze moet horizontaal liggen, de volgende laag kan dan verticaal worden geplaatst, gevolgd door weer een horizontale. Deze manier is iets ingewikkelder en vergt meer tijd, maar het zorgt voor grote gaten in je stapel. Hierdoor kan het haardhout beter en sneller drogen, omdat er meer lucht bijkomt. Omdat je horizontale en verticale lagen afwisselt, zorgt je voor een stevige stapel die niet zomaar omvalt.

Stap 3: Hout droog houden

Nu je het haardhout op een goede manier hebt gestapeld, is je grootste zorg nog om de stapel te beschermen tegen vocht. Je hebt namelijk net zo goed je best gedaan op die stapel drooghout, dus dat wil je graag zo houden. Met de juiste afdekking voorkom je dat bijvoorbeeld regenwater erbij komt. Vaak is een schuurtje of een speciale houtopslag het beste. Als je het hout voor een kachel of haard gebruikt, dan is het handig om een voorraadje naast de kachel te hebben staan, zodat je het direct kunt gebruiken. Binnen blijft het hout uiteraard ook goed droog.

Soorten haardhout en hoeveelheden

Er zijn allerlei soorten hout waaruit je kunt kiezen. Elke houtsoort heeft eigen eigenschappen als het aankomt op uiterlijk, geur en verbranding. De meest gebruikte houtsoorten zijn eiken, beuken, essen en berken. Door hun hardheid en stevigheid, zijn ze perfect om mee te stoken. Bij 123Natuurproducten kun je ook kiezen voor een stookmix, dan heb je van iedere soort iets. Twijfel je over hoeveel haardhout je wilt stapelen voor je voorraad? Neem vooral contact met ons op, we helpen je graag met het nadenken over factoren die daarbij belangrijk zijn. Bijvoorbeeld hoe vaak je je haard of kachel gebruik en hoe lang je het hout wilt laten branden.

Deel dit bericht met anderen via: